Kongsi Minda

Jenis Makanan Anti Kolestrol

Jom tgk ape makanan anti kolestrol

Susu Alphalipid memang terbukti dapat menurunkan paras kolestrol dalam darah seseorang. Selain dari susu Alphalipid, terdapat makanan lain yang juga bersumberkan semulajadi mempunyai kelebihan yang sama. Berikut adalah 10 jenis makanan yang mempunyai ciri-ciri tersebut :

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dpt menghindarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI

Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.


3. BUAH KERING

Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.


4. EPAL

Memakan sebiji epal hijau@ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan.


5. IKAN TUNA

termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.


6. KACANG TANAH

Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.


7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.


8. KISMIS

Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.


9. OAT

Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.


10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.


Kolesterol Darah Yang Tinggi


Kolesterol darah yang tinggi merupakan satu keadaan di mana tahap kolesterol dalam darah meningkat tinggi. Lazimnya, badan kita akan mengimbangi kolesterol yang diperolehi dari makanan supaya apabila terlalu banyak kolesterol dihasilkan dari makanan, organ hati akan mengurangkannya. Tetapi jika kita mempunyai berlebihan berat badan atau memakan makanan yang tinggi lemak, maka badan kita tidak lagi mampu mengimbanginya. Bila ini terjadi, paras kolesterol darah akan meningkat.

Faktor risiko penyakit jantung yang lain

· Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung

· Tekanan darah tinggi

· Merokok

· Diabetes

· Kegemukan (berlebihan berat badan)

· Gaya hidup yang sedentari

Jika anda memiliki satu atau lebih dari faktor di atas, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan kolesterol darah anda.

(Jumlah paras kolesterol yang disyorkan : di bawah 200mg/dl atau di bawah 5.5mmol/L dengan paras kolesterol LDL kurang dari 130 mg/dl dan paras kolesterol HDL lebih dari 35 mg/dl (#1.6 mmol/L). Pada kebiasaannya kaum wanita yang masih mengalami haid mempunyai HDL lebih tinggi dari kaum lelaki. Jadi untuk kaum wanita, paras HDL yang melebihi 55 mg/dl adalah baik dan disyorkan. Jumlah paras kolesterol yang melebihi 200 hingga 220 mg/dl selalunya dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

RISIKO

Paras kolesterol yang tinggi boleh meningkatkan risiko saluran darah tersumbat yang boleh mengakibatkan:

· Serangan jantung

· Angin ahmar (strok)

· Serangan sakit dada atau angina

· Tekanan darah tinggi

  • Kegagalan buah pinggang

Pengurusan sendiri

Pendekatan bukan-farmakologi

· Penurunan berat badan- bersenam secara tekal (tetap dan berterusan) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk 30 minit bagi setiap sesi. Berat badan hendaklah diturunkan tidak melebihi 0.5-1.0 kg setiap minggu. Indeks Jisim Badan yang disyorkan ialah antara 18.5 - <>

· Berhenti merokok

· Pengambilan alkohol yang berlebihan akan meningkatkan paras trigliserida plasma. Walau bagaimanapun, meminum alkohol secara sederhana dikaitkan dengan peningkatan paras kolesterol HDL (tidak melebihi 21 unit untuk lelaki dan 14 unit untuk wanita) (1 unit alkohol adalah bersamaan dengan = pain bir, 1 gelas wain atau = 'peg spirit')

· Pengubahsuaian diet-cara mengurangkan lemak dalam makanan adalah seperti berikut:

o Kurangkan pengambilan keseluruhan lemak dalam makanan kepada 30% atau kurang dari jumlah kalori.

o Kurangkan pemgambilan lemak tepu kepada 10% kurang dari jumlah kalori.

o Kurangkan pengambilan kolesterol kepada kurang dari 300 mg sehari.

Petua

· Tanggalkan kulit dari daging ayam sebelum dimakan.

· Elakkan dari menambah kicap atau lain-lain sos, minyak, mayonis, krim atau mentega ke dalam makanan anda.

· Pilih lebih banyak ikan atau bahan makanan laut yang lain untuk dimakan

· Buangkan segala lemak yang ternampak pada daging

· Jangan menggoreng dalam minyak yang banyak. Gunakan teknik kacau-goreng.

· Memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

· Memakan lebih banyak roti dan bijirin. Elak dari mengambil roti bulan sabit (croissants), biskut, pastri dan kuih-muih yang manis dan berminyak.

Gunakan Garis Panduan Diet Malaysia untuk merancang diet anda. Keperluan kalori bagi setiap individu adalah seperti di bawah:


Pengambilan kalori

Pengambilan lemak

Jika anda wanita yang sedentari atau warga tua.

1,600 kalori

36 53 gram

Bagi wanita yang aktif, kanak-kanak atau remaja belasan tahun

Sekurang-kurangnya 2,000 kalori

44 67 gram

Lelaki yang aktif atau remaja

Sekurang-kurangnya 2,400 kalori

53 80 gram

Catatan: panduan ini adalah untuk individu yang sihat. Jika anda mempunyai kolesterol darah yang tinggi atau berlebihan berat badan, had pengambilan lemak akan ditentukan oleh Pegawai Jenis Makanan atau Pegawai Pemakanan anda.

Berapa banyakkah yang dikatakan banyak?

Untuk mengira berapa jumlah gram lemak yang dibenarkan dalam makanan anda, anda perlu mengira jumlah kalori yang anda makan dalam sehari. Kemudiannya bahagikan dengan 30 (30% dari jumlah keseluruhan kalori : 9 kalori bagi setiap gram lemak).

Jumlah gram lemak yangdibenarkan =

Contohnya:Untuk diet 2000 kalori jumlah maksima lemak yang dibenarkan ialah:

Jumlah kalori diet / 30

2000 / 30 = 67 gram lemak sehari

Kandungan lemak dalan makanan biasa

Jenis Makanan

Gram lemak Untuk setiap sajian

% kalori dari lemak

Makanan tinggi lemak

Hamburger saiz biasa

11.8

39

Hot dog

14.5

54

Kentang goreng,

20-25 keping ( saiz biasa yang digoreng dengan minyak sayuran)

12.2 47

Keropok kentang 1 aun

10.1

61

Mentega/majerin, I sudu teh

4

94

Sos salad (Thousand island)- 2 sudu makan

11.1

85

Kek keju (cheesecake)

16.3

57

Makanan rendah lemak

Kacang hijau- direbus = cawan

0.2

9

Roti - 1 keping

1.1

16

Oatmeal- 1 cawan

2.4

15

Buah epal- I biji

0.5

6

Ubi kentang- 1 biji dipanggang

0.2

1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...